Košarica (0) 0,00 €

Vaša košarica je prazna.

 

Črna čokolada je zdrava čokolada

 

Vse več znanstvenih raziskav ugotavlja, da črna čokolada vsebuje veliko hranljivih snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na naše zdravje. Vendar pozor! Raziskave so opravljali na črnih čokoladah z več kot 70% kakavovih delov, torej tukaj odpade mlečna in bela čokolada.

 

 

1. Črna čokolada je zelo hranljiva

Če kupite kvalitetno črno čokolado z več kot 70% kakavovih delov, bo le-ta vsebovala veliko koristnih hranil, kot so topne vlaknine in minerali.

Tako 100g tablica črne čokolade s 70-85% kakavovih delov vsebuje:

  • 11g vlaknin
  • 67% železa*
  • 58% magnezija*
  • 89% bakra*
  • 98% mangana*
  • kalij, fosfor, cink in selen * priporočenega dnevnega vnosa

Seveda je 100g črne čokolade na dnevni bazi veliko preveč, saj poleg vnosa hranilnih snovi zaužijete približno 600 kalorij in nekaj sladkorja. Zato je seveda priporočljivo, da se črna čokolada še vedno uživa v zmernih količinah in naj ne bo nadomestilo za raznovrstno prehrano.

Kakavova zrna

 

2. Črna čokolada vsebuje antioksidante

Nekatere raziskave so pokazale, da kakav in črna čokolada vsebujejo več antioksidantov, polifenolov in flavonoidov od sadja, ki so ga testirali. Med testiranim sadjem so bile tudi borovnice in acai jagode.

Do podobnih ugotovitev so prišli tudi pri drugih raziskavah, kot je recimo raziskava o radikalni zmogljivosti absorpcije kisika, ki pa še sicer ne veljajo kot znanstveno pravilne, saj so še v fazi testiranja. Po teh raziskavah, bi naj surova, nepredelana kakavova zrna vsebovala eno izmed najvišjih vrednosti med testirano hrano.

 

3. Črna čokolada bi naj izboljšala pretok krvi in zniževala krvni pritisk

Flavonoidi v črni čokoladi bi naj spodbujali obloge na arterijah v proizvodnjo dušikovega oksida, ki signalizira, da se naj arterijo sprostijo, kar pa vodi v znižanje krvnega pritiska.

Seveda črne čokolade pri tem ne smete jemati kot nadomestilo za zdravila, saj po raziskavah črna čokolada deluje z zelo blagimi učinki.

 

4. Črna čokolada bi naj pomagala pri znižanju možnosti za nastanek kardiovaskularnih bolezni

Sestavine v črni čokoladi bi naj ščitile pred oksidacijo LDL. Redno uživanje črne čokolade bi tako lahko na daljši rok pripomoglo k zmanjšanju nalaganja holesterola v arterijah, kar pripomore k zmanjšanju možnosti za nastanek bolezni srca.

To je pokazala raziskava na 470 starejših moških, ki so v obdobju 15 let redno uživali čokolado z vsaj 70% kakavove mase. Le tem se je zmanjšala možnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni za 50%.

 


Treba je upoštevati dejstvo, da večina črnih čokolad še vedno vsebuje sestavine kot je sladkor in lahko redno uživanje čokolade še vedno vpliva na nastanek drugih bolezni. V kolikor imate zdravstvene težave povezane z opisom bolezni v članku še vedno upoštevajte navodila zdravnika in upoštevajte predpisano zdravljenje. Črna čokolada ne zdravi, je pa lahko odličen nadomestek mlečnih ali belih čokolad, ki vsebujejo manj kakavove mase, ter vsebujejo več sladkorja in mleka, kar ni v skladu z zdravim načinom prehranjevanja. Članek je informativne narave, pridobljen iz različnih člankov.

 


POVEZANI IZDELKI

Čokoladna tablica z 99% kakavovih delov  Čokoladna tablica z 99% kakavovimi deli - 3,60 eur

Čokoladna tablica Extra dark 85% Čokoladna tablica Extra dark 85% z 85% kakavovimi deli - 3,60 eur

Čokoladna tablica Venezuela z 72% kakavovimi deli - 3,60 eur
Dodaj odgovor