Košarica (0) 0,00 €

Vaša košarica je prazna.

 

Čokoholija

Za čokolado nisi nikoli prestar ali premlad. Ampak čokolada ni samo čokolada. Čokolada je lahko tudi več. Zato je potrebno tudi znanje. O čokoladi. 

 

A 

Antioksidanti 

Ugotovljeno je, da ima temna čokolada najvišjo raven antioksidantov, zlasti zaradi vsebnosti flavanolov. 

Arriba 

Vrsta slajšega kakavovega zrna.

 

B 

Bela čokolada 

Je pravi posebnež med čokoladami. Vsebuje namreč kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še sladkor, mlečne dele in arome - zlasti vanilijo. Bela čokolada je najbolj lomljiva vrsta čokolade. 

Belgijska čokolada 

V primerjavi s švicarskimi in francoskimi čokoladami je za belgijske značilna nekoliko večja velikost, debelejša čokoladna školjka in težji ter slajši ganaš. 

Bonbon 

Trda čokoladna školjka polnjena z različnimi vsebinami. V Belgiji so to praline, medtem ko v Franciji praline imenujejo karamelizirana jedra mandljev. 

Brownie 

Čokoladni kolač, ki so ga v začetku delali izključno iz čokolade, sedaj pa ga izdelujejo z dodatkom različnih arom, lahko tudi iz bele čokolade.

 

C 

Carraque 

Koščki mlečne ali temne čokolade posuti z rozinami, mandlji, orehi in lešniki. 

Carré

Francoska beseda za kvadrat. Nanaša se na majhne, okusne čokoladne kvadratke, teže 5-10 g.

 

Č

Čokolada

Ime "čokolada" izvira iz jezika Majev, ki so čokolado imenovali "xocoatl", medtem ko izraz "kakav" - v izvirniku "cacahuatl" izvira iz azteškega jezika. Beseda "xocoatl" (za čokolado) je sestavljena iz dveh besed: "xoco", kar pomeni "pena" in "atl", kar pomeni "voda". V prvotni obliki so namreč čokolado uživali zgolj kot napitek.

Črna čokolada

Je čokolada z večjo vsebnostjo kakava (najmanj 35 % kakavove mase) in velja za najbolj kakovostno čokolado, ki vsebuje velike količine antioksidantov - kakav ima namreč kar dvakrat toliko antioksidantov kot rdeče vino in trikrat toliko kot zeleni čaj. Mnogi znanstveniki ugotavljajo, da redno uživanje črne čokolade v zmernih količinah ugodno učinkuje na zdravje: preprečuje kašelj in težave z odprtostjo ter stimulira delovanje možganov; v zadnjem času pa nekateri raziskovalci celo trdijo, da črna čokolada preprečuje nastanek raka.

 

F

Feuilletine

Pralina s karameliziranim sladkorjem.

Flavanol

Antioksidant v čokoladi. Prevladuje mnenje, da je prisotnost flavanola večja, če je v čokoladi večji odstotek kakavovih delov.

Framboise

Francoska beseda za maline. Uporablja se za bonbone s polnilom iz malin - krem, malinov ganaš ali malinov liker.

 

 G

Ganaš

Je žametasta gladka spojina čokolade in sladke smetane, čeprav se pogosto dodaja tudi maslo.

Gianduia

Je okusna mešanica lešnika, kakavove mase, kakavovega masla in sladkorja.

Grenka čokolada

Je čokolada z večjo vsebnostjo kakava. Po predpisanih merilih mora čokolada, da bi si prislužila pridevnik grenka (ali grenko-sladka), vsebovati vsaj 35 % kakavove mase; je torej "boljša" čokolada.

Grenko-sladka čokolada

Slajena grenka čokolada, ki vsebuje najmanj 35 % kakavove mase, z dodatkom sladkorja in kakavovega masla.

 

J

Jedilna čokolada

je dietna čokolada brez kakršnegakoli sladkorja, ki vsebuje približno enako razmerje kakavove mase in kakavovega masla, uporablja pa se zlasti za kuhanje.

 

K

Kakakovo maslo

Rastlinska maščoba, ki jo vsebuje zrno kakava rumeno-bele barve. Izloči se iz kakavove mase pri velikem pritisku.

Kakav

Je posušeno in polno fermentirano seme z visokim deležem maščob iz katerega pridobivajo čokolado. Pridobivajo ga iz kakavovca, grma, ki prvotno izhaja iz Južne Amerike.

Kakavov prah

Grenek prah, ki ostane po ločevanju kakavovega masla iz kakavove mase.

Kakavova zrna

Seme stroka kakavovega drevesa. Njegova sredica se uporablja pri pripravi čokolade.

Kakavovec

Drevo s poreklom iz amazonskih gozdov. Plod je velik strok, ki vsebuje veliko semen. Semena se izločijo, očistijo in pražijo. Tako dobimo kakavova zrna, ki jih uporabljamo za pripravo čokolade ali pa za kozmetične pripravke in zdravila.

 

M 

Maltitol 

Nadomestek za sladkor. Izdelan je iz ekstrakta slada. Uporablja se v pripravi čokolad brez sladkorja. 

Marcipan 

Gosta pasta iz fino mletih mandljev in sladkorja, najpogosteje s čokoladnim prelivom ali čista, oblikovana v različne oblike. 

Mendiant 

Čokoladne ploščice ali tablice posute s celimi rozinami, lešniki, orehi ali mandlji. 

Mlečna čokolada 

vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila, ter arome, ki jih dodajamo kakavovi masi. Med sladokusci velja za "slabšo" čokolado, je pa pri množicah zagotovo najbolj priljubljena!

 Mocha 

Aromatična kombinacija čokolade in kave.

 

N 

Napolitan

Vzorec čokolade v obliki kvadrata, posamično zapakiran. Njegova tipična teža je 10g.

 

O 

Organska čokolada 

Organska hrana je izdelana brez uporabe kemičnih pesticidov in gnojila ter obdelana brez umetnih sestavin in žarčenja. Organska čokolada vsebuje najmanj 95 % naravno vzgojenih in certificiranih surovin.

 

P

Pastille 

Majhni, trdi, ovalni ali okrogli bomboni.

Pâte de fruits

Sadni žele kvadratne ali pravokotne oblike iz sladkorja in sadne pulpe. Okus po sadju je intenziven, ker je vsebnost sadne pulpe lahko celo 50 %.

Pookus 

Dolgotrajen okus, ki ostane na nebu po užitju čokolade, mnenje pa je, da je dober, če okus ostane vsaj dve minuti. 

Praline 

Ime so dobile po vojvodi Plessisa-Praslinu. Po njegovi zamisli so bile prvotne praline izdelane tako, da so posamezne mandlje oblili s karameliziranim sladkorjem. 

Praliné 

Pasta izdelana v glavnem iz mandljev ali lešnikov in sladkorja.

Praženje

Prvi korak v izdelavi čokolade. Podoben je praženju kave. Gre za postopek gretja, v katerem se popolnoma razvije okus čokolade in aroma v kakavovem zrnu.

  

S 

Sladilo

Pri izdelavi finejših čokolad se uporablja sladkor iz sladkornega trsa. V množični proizvodnji se kot nadomestilo za ta sladkor uporablja fruktozni koruzni sirup. Pri izdelavi čokolad z oznako "brez sladkorja" se uporablja maltitol. 

Sojin lecitin 

Lecitin izločen iz soje. Uporablja se v pripravi čokolade, s čimer se ji povečuje prožnost. 

 

Š  

Švicarska čokolada 

Švicarske čokolade so bolj kremaste, bolj gladke, mehkejše in žametnega okusa. 

 

T 

Teobromin

Stimulans, ena izmed 400 spojin, ki sestavljajo čokolado. Drugi največji stimulans v čokoladi je kofein.

Truffle

Slaščica iz čokolade (ganaš), masla, sladkorja, včasih pa čokoladna masa oblikovana v kroglice in posuta s kakavovim prahom.

  

V  

Vanilija 

Okusni ekstrakt pridobljen iz zrna vanilje, stroka tropske orhideje. Naravna vanilja se meša na visoki temperaturi z raztopino alkohola in vode. Ko alkohol in voda izhlapita ostane le vanilijeva esenca. 

Vanilin 

Bela kristalna spojina, ki se nahaja v pulpi zrna vanilje in je največja sestavina v vanilji.

Vroča čokolada

Napitek, ki ga dobimo če kakav prelijemo z vročim mlekom

  

X  

Xocolatl

Izvirno ime, ki so ga dali starodavni Azteki, Tolteki, Maji in Inki spodbujevalnemu napitku, ki so ga izdelovali iz kakavovega zrna; napitek so pripravili kot mešanico kakava, koruze in vode.